Ford Auto Web

Fusion Forum - Forum majitelov a priaznivcov auta Ford FUSION   |  Pozri si Ford Auto Web

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Na inspiraciu (kamene z potoka ako obruba v travniku)

Post new topic   Reply to topic     Forum Index -> Guláš - na kus reči
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dulius
Site Admin

PostPosted: Mon Nov 24, 2008 1:20 pm    Post subject: Na inspiraciu (kamene z potoka ako obruba v travniku) Reply with quote

tie kamene su zo Slovenskeho raja, je tam potok , co sa vola Biela voda, je cisty, teda tie kamene netreba ani cistit, ani brusit, ani nic, rovno z potoka su take krasne biele ...

Liboro

PostPosted: Mon Nov 24, 2008 5:04 pm    Post subject: Re: Na inspiraciu (kamene z potoka ako obruba v travniku) Reply with quote

dulius wrote:
tie kamene su zo Slovenskeho raja, je tam potok , co sa vola Biela voda, je cisty, teda tie kamene netreba ani cistit, ani brusit, ani nic, rovno z potoka su take krasne biele ...

My máme tak podobne kamene od Váhu, u nás ich tam bolo moc, pokiaľ nezačali stavať diaľnicu pri Žiline a všetko to vyťažili...... Sad
View user's profile Send private message
mlhoš

PostPosted: Mon Nov 24, 2008 11:35 pm    Post subject: Reply with quote

dulius:Na Moravě a v Čechách by ti ty kameny asi pěkně spočítali.Bylo by to kvalifikováno jako nezákonné,zřejmě ničení přírody. Čili zvaž, jestli to tady nechat nebo radši smazat .
View user's profile Send private message Send e-mail
dulius
Site Admin

PostPosted: Tue Nov 25, 2008 7:45 am    Post subject: Reply with quote

mlhoš wrote:
dulius:Na Moravě a v Čechách by ti ty kameny asi pěkně spočítali.Bylo by to kvalifikováno jako nezákonné,zřejmě ničení přírody. Čili zvaž, jestli to tady nechat nebo radši smazat .

nad tym sa len pousmejem ...
by som chcel vidiet toho cloveka, co by sa napr. odvazil prist k nam domov, povedzme k mojmu otcovi, a povedat mu, ze spachal nejaky trestny cin a podobne, tym, ze vybral tie kamene z potoka ...
dulius
Site Admin

PostPosted: Tue Nov 25, 2008 8:11 pm    Post subject: Reply with quote

mlhos: este ma napadlo, ked si napisal co napisal, jedna prihoda ...

vies, ja som vyrastal tam, v Raji, v Hrabusiciach ... proste od malicka sme chodili do lesa, potom sa tam stala tato oblast Narodnym parkom ...

stale sme chodili do lesa, na bicykli sme krasne chodili krizom cez les, az na Dedinky, priehrada na 2.konci lesa ...

no a co sa stalo tak pred cca 3 rokmi? idem si s naj kamosom na bicykli a tam asi v strede cesty, v jednej doline zrazu na nas niekto krici a mava pred nami,ze STOJTE ... tak sme zastali .. chlapik sa preukazal, ze ochranca prirody a ze co si dovolujeme tam chodit po chodniku na bicykli ... asi 2 minuty potom presla okolo nas LKTcka a este jedna Avia ... zazacl od nas pytat peniaze 500 Sk, ze pokuta, len som sa zasmial a povedal som mu, ze sorry, ale ja som tu vyrastal, okolo tu chodia tazke nakladne mechanizmy a vy nas budete buzerovat za bicykel? a on ze nie, ze nie ... nakoniec chcel od nas len 100 Sk, no jasne ze nedostal ani korunu ... len som mu nakoniec povedal jednu vec: "Budte rad, ze tu s nami nie je moj otec ..." ... skoncilo by to asi zle ...

no taka prihoda .. a bonbonik nakoniec: chcel na nas zavolat policiu, vzal mobil ... no v tej doline signam samo ze nebol Smile ... tak som ho poziadal o cislo jeho sefa, dal mi to cislo, bola to zena. Na 2.den sme jej s kamosom zavolali a vsetko vysvetlili, co a ako bolo ... nakoniec sme sa zhodli na tom, ze je totalna blbost, aby niekto od cloveka, ktory tam zije, tam vyrastal, ktory miluje tento kraj ... aby od neho niekto pytal nejaku pokutu za bicykel .. pricom tam bola normalna kamenista cesta, nesli sme cez les a podobne, ale normalna cesta ... vola sa to tam Gľacka cesta ...
mlhoš

PostPosted: Tue Nov 25, 2008 11:27 pm    Post subject: Reply with quote

dulius:No, já se přiznám ,že vůbec nevím jak tvá rodná krajina vypadá.Ale již sám název,jak jsi napsal-Slovenský Raj asi něco říká.Zřejmě to bude oblast s krásnými lesy čistou vodou v potokách a řekách atd. Takových míst je na Slovensku a třeba i na Moravě a v Čechách hodně.Navíc jak jsi říkal i ty sám ,má většinou člověk k rodnýmu kraji hezký vztah. A teď si představ, že by,čistě hypoteticky, začali i tvoji sousedé v obci brát na své skalky (a třeba istavbu domů) kámení kde by se jim zamanulo. Třeba v korytě čisté říčky ,nebo potoka kde jsou raci, možná i perlorodky.Co se stane.Mohlo by se např.stát,že ty chybějící kameny v potoce způsobí těm živočichům ,rybám rakům nějakou újmu nebo tam za několik let nebudou. Anejen to .To krásný místo ,ten potok se může změnít v bažinu v mokřinu kde třeba už nebude tak hezky. Pokud vím ,tak každý z nás v sobě nosí "krajinu svého mládí ". To je ten kraj kde ses narodil,kde to dobře znáš, kde se cítíš dobře. Určitě chceš aby i tvý děti tohle poznali a mohli i oni dál svým potomkům vštěpovat úctu k rodné hroudě.A pokud možno ,v nzměněné podobě.Promiň mi to kázání,nějak sem se rozepsal.
O ochráncích přírody už bylo popsáno hodně papíru.V dobrém i špatném.Většinou to myslí dobře, a snaží se zachránit co se dá.Ale samozřejmě chybička se někdy vloudí.Jestli se nepletu,jsi čerstvým tatíkem. Tak pro tvého potomka ,by mohlo zůstataspoň něco z té přírody.
View user's profile Send private message Send e-mail
dulius
Site Admin

PostPosted: Wed Nov 26, 2008 8:34 am    Post subject: Reply with quote

mlhosi: no rozpisal si sa, pohodka, ale ja vidim problem v inom, napriklad v tom, ze v tom Slovenskom raji (narodny park) sa stavaju nove hotely, ale tomu nevieme zabranit .. takze ten cisty potom o ktorom piseme, uz davno nie je tak cisty ako by mal ... si predstav, ze v tom narodnom parku je kopec studniciek a zni v jednej z nich nie je chemicky cista voda, je zavadna, nad tymto tiez rozum zacina stat ...

ked som bol maly, bolo tam kopec ryb, teraz je vsetko ine ... a tie moje vybrate kamene urcite na tom nic nezmenia ... to by si musel vidiet, odkial som ich bral, ked prides na zraz, v pohode ti to ukazem Smile ... ta krajina sa tam meni a v zlom, no je zbytocne o tom pisat, najlepsie je to vidiet.
Silver

PostPosted: Wed May 13, 2009 8:28 pm    Post subject: Reply with quote

Príroda je vsetko okolo nás nie len to co je v narodnom parku ale aj ta skalka v zahrade,pretoze mi sami sme sucast prirodi.O zachovani povodneho stavu narodneho parkuSR by sa dalo polemizovat.V medzivojnovom a povojnovom obdobi boli vsetki nase lesi z valnej casti vytazene a znova vysadene takze toho povodneho tam neni az tak mnoho.Suhlasim ze prirodu treba chranit ale ti co pokutuju turistov a ciklistov nemaju dosah na tich ktori skutocne devastuju svet okolo nas.Takze hura bez vicitiek do prirodi a salam na pseudoochranarov.SVET PREDSA PATRI VSETKIM NAM!
Post new topic   Reply to topic     Forum Index -> Guláš - na kus reči All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum