View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
DR
|
Posted: Wed Jan 30, 2008 6:26 pm Post subject: |
|
|
MajoV, icask: jen jsem opravil nepravdivé tvrzení o záruce a upozornil na možnost, o které očividně skoro nikdo z vás neví.
Jinak je opravdu lepší jezdit k fordům, ale není to nezbytné - ani kvůli záruce ne. _________________ administrator www.forum.fordclubs.org
Ford Mondeo ST200 HB |
|
Back to top |
|
 |
Roman
|
Posted: Thu Jan 31, 2008 12:05 pm Post subject: výmena oleja |
|
|
Poraďte kto už menil olej sám, je potrebné po vypustení oleja na 2-3 sekundy preštartovať motor, ako sa to robilo na starých autách, aby vytiekol aj zvyšok oleja? A je potrebné zaskrutkovať vždy novú skrutku na olejovej vani aj s podložkou? V servise tvrdili, že je jednorázová a že pri každej výmene oleja je poptrebné vymeniť aj skrutku. Ak nevymením olej raz ročne, nakoľko nenajazdím 20.000 km, ozaj stačí výmena až po 20.000 km?
Za rady vopred dík. |
|
Back to top |
|
 |
ladin

|
Posted: Thu Jan 31, 2008 12:16 pm Post subject: Re: výmena oleja |
|
|
Roman wrote: | Poraďte kto už menil olej sám, je potrebné po vypustení oleja na 2-3 sekundy preštartovať motor, ako sa to robilo na starých autách, aby vytiekol aj zvyšok oleja? A je potrebné zaskrutkovať vždy novú skrutku na olejovej vani aj s podložkou? V servise tvrdili, že je jednorázová a že pri každej výmene oleja je poptrebné vymeniť aj skrutku. Ak nevymením olej raz ročne, nakoľko nenajazdím 20.000,-Sk, ozaj stačí výmena až po 20.000,-Sk?
Za rady vopred dík. |
,,Otočit" krátce motorem můžeš, vyprskne o kapku starhooleje víc.
Nový šroub určitě není třeba, podložka by měla být, ale většinou drží i ta stará a to mnohokrát.
Olej by se měl měnit jednou ročně i když nenajezdíš těch 20tkm, protože olej stárne, ale spousta lidí mění jednou za dva roky a taky jezděj. _________________ Fusion 1,25 deep navy, 04/2007
klima, mlhovky, radio 5000c, defend lock, tazne, hagusy |
|
Back to top |
|
 |
vls

|
Posted: Thu Jan 31, 2008 12:28 pm Post subject: |
|
|
ako som pisal kusok vyssie, podlozku, ak nie je prasknuta, vyzihaj nad plamenom sporaka - strc do plamena a nechaj pomaly vychladnut. potom montuj, bude makksia a lepsie bude tesnit.
co sa tyka novej skrutky : mozno by stacilo, keby staru skrutku chvilu v ruke podrzal superman z fordovho servisu, nie?  _________________ Toyota Corolla 1.8 Hybrid 122 k, e‐CVT comfort Style Tech, Celestine grey
Suzuki SX4 Scross 2WD, 1.0 Premium 6AT, sphere blue pearl
Peugeot 3008 1.6VTi Active, red rubis
VW Golf Plus 1,4 Trendline, red tornado
Ford Fusion 1,25 Rival, colorado red |
|
Back to top |
|
 |
icask

|
Posted: Thu Jan 31, 2008 2:32 pm Post subject: |
|
|
Su teorie, ze olej starne casom a straca svoje vlastnosti a preto je potrebne ho raz za rok menit. Ked som pracoval na zeleznici ako mechanik, tak sme davali olej testovat na kvalitu do labakov. Mali tam skusat viskozitu, bod splanutia, mnozsvo necistot a ake druhu su (ocel, med). Co som to tak sledoval, tak oleje vydrzali viac ako 20 000 km behu a pri masinach co najazdili malo km jeden rok nic neznamenal. Pouzivali sa tam lacne a aj reciklovane oleje. Po tychto skusenostiach berem vsetky teorie o degradacii oleja s rezervou. A to sa tam robyli aj prasarny stilom odparovanie vody alebo nafty z oleja a len minimalne mnozsto vymenene. Osobne sa snazim menit olej niekde medzi 10 a 15 tisic km co bolo teraz priblizne 13 mesiacov. Kedysi ma moskvici sme menili olej iba po 10 000 km, ziaden casovy interval. Teraz sa hovory ze su kvalitnejsie oleje, tak preco degraduju casom???? _________________ FO FU 1,4 TDci 12/2005 od 11.2008 uz VW Passat 1,9 TDi |
|
Back to top |
|
 |
sedlaq

|
Posted: Thu Jan 31, 2008 5:26 pm Post subject: Re: výmena oleja |
|
|
Roman wrote: | ...je potrebné po vypustení oleja na 2-3 sekundy preštartovať motor.... |
Bez oleje jsem nikdy motorem netočil a ani by mě to nenapadlo. _________________ Fusion 1,4 Champion Ebony 6/2007, červená Colorado - prodáno
Mitsubishi SpaceStar 1,3 8/2000, zelená
Dacia Duster Arktica 4x4 dCi 4/2013 stříbrná |
|
Back to top |
|
 |
vls

|
Posted: Thu Jan 31, 2008 9:11 pm Post subject: |
|
|
robili sme v robote iks 500 hodinovych skusok motorov na skusobnom stave, vzdy po ypsilon hodinach sa odoberala vzorka oleja a isla do tribologickeho labaku. kreslili sa z toho potom zavislosti vlastnosti, ktore spominal icask. pokym nie je motor poniceny a za zenitom zivotnosti, je u neho podstatna zasadita rezerva, teda kolko dokaze pohltit kyslych vplyvov - vzniknutych z reakcie vyfukovych plynov a vodnej pary - bez toho, ze by zacal ako kyselina zrat vsetko k comu sa dostane. pozrite sa na intervaly vymeny oleja u modernych motorov nakladniakov - 60 t. km... vyvojar a vyrobca tvori predpis pre vymenu oleja a mysli pri tom na to, aby sa nic nestalo ani motoru, ktory obsluhuje ten najvacsi lajdak a neznalec, preto sa isti relativne kratkym intervalom vymeny.
vysledok :
pokym nejazdis v prasnom prostredi, pokym nejazdis ako divy zver bez ucty k stroju a netyras ho, pokym mas tesne sanie motora aby nemohol nasat mimo filtra vzduchu, olej vydrzi niekolkokrat!! viac, nez je predpisany vymenny interval.
pre poriadok : nikoho nenabadam, aby nemenil olej ako pozaduje vyrobca, sam to tak robim, prekracujem 20 t maximalne o 10 percent, na rok sa ale nehram, teraz najazdim 20 t za desat mesiacov, ale ked som jazdil menej, menil som olej kludne po 18-20 mesiacoch. _________________ Toyota Corolla 1.8 Hybrid 122 k, e‐CVT comfort Style Tech, Celestine grey
|
Back to top |
|
 |
peca
|
Posted: Fri Mar 07, 2008 8:40 am Post subject: |
|
|
Dudla wrote: | No tak ja jsem daval v 60ti tis Divinol Multilight motorový olej syntetický 5W30, primo se specifikaci pro Forda |
taky si ho asi koupim, vypada dobre a za dobrou cenu. Doufam ze ve ford servisu nebudou mit nic proti ze si prinesu svuj olej... _________________ Fusion Ambiente 1.25, 03/2007, klima, Radio CD 6000, Garmin Nuvi 300
best 6.1 l/100km, nyni 7,3 |
|
Back to top |
|
 |
duves

|
|
Back to top |
|
 |
sedlaq

|
Posted: Fri Mar 07, 2008 2:23 pm Post subject: |
|
|
duves Tento olej splnuje specifikaci ACEA A1/B1 a je tedy do našich motorů vhodný. Je levný a já ho dával do svého Mondea 2,5V6, kam ho padlo poněkud víc. Ovšem teď mám auto v záruce, čeká mě brzy první garančka a tam budu trvat na oleji, kterým by měli plnit všechny autorizovaný opravny Ford - Formula Ford. Kupodivu není o moc dražší. _________________ Fusion 1,4 Champion Ebony 6/2007, červená Colorado - prodáno
|
Back to top |
|
 |
peca
|
Posted: Fri Mar 07, 2008 8:06 pm Post subject: |
|
|
sedlaq wrote: | duves Tento olej splnuje specifikaci ACEA A1/B1 a je tedy do našich motorů vhodný. Je levný a já ho dával do svého Mondea 2,5V6, kam ho padlo poněkud víc. Ovšem teď mám auto v záruce, čeká mě brzy první garančka a tam budu trvat na oleji, kterým by měli plnit všechny autorizovaný opravny Ford - Formula Ford. Kupodivu není o moc dražší. |
nevíš kolik si účtují v autorizovaném servisu za litr oleje Formula Ford, jestli si nepřirazí např. 100% k ceně? _________________ Fusion Ambiente 1.25, 03/2007, klima, Radio CD 6000, Garmin Nuvi 300
best 6.1 l/100km, nyni 7,3 |
|
Back to top |
|
 |
sedlaq

|
Posted: Fri Mar 07, 2008 8:45 pm Post subject: |
|
|
Na jiném fóru jsem se dočetl že cca 200Kč/litr. I kdyby to bylo víc, při množství 4,5 litru to přece nikoho nezabije. A ten pocit, že je tam to co tam patří je k nezaplacení. U ojetiny, jakou bylo moje předchozí auto se už experimentování s olejem jiné značky i když správné specifikace vyplatilo. Nápln byla větší a ještě to ten olej docela papalo. _________________ Fusion 1,4 Champion Ebony 6/2007, červená Colorado - prodáno
|
Back to top |
|
 |
DR
|
|
Back to top |
|
 |
duves

|
Posted: Fri Mar 07, 2008 9:59 pm Post subject: |
|
|
DR wrote: | Za fordí olej ve fordím autorizovaném servisu platím cca 200 Kč s DPH (za litr), nechce se mi hledat faktura. Na slovensku je to 327 Kč, vžďyť to tady máte napsané |
I ked.....hore dole dvacka. No malo by to stat tak 300 Sk za liter. Ach jaj, kedy sa mi na SR umravnime.
p.s. nemame na slovensku Kč. _________________ FoFu 1.4 Duratec 59 kW, RIVAL X, metaliza Tango
 |
|
Back to top |
|
 |
vls

|
Posted: Mon Mar 10, 2008 10:08 am Post subject: |
|
|
tych 327 od DR je bez DPH, s nim je to 390 za liter, naviac vzdy uctuju 4.5 litra, aj ked sa tam zmesti len pod 4 litre podla papierov.
minule som nemal cas ale nabuduce si donesiem svoj Valvoline Duranblend FE 5W/30 so spravnymi specifikaciami a za 250.-Sk/l pre 4 l bandasku - celkova uspora bude 800 Sk - stoji za cestu do obchodu vedla forda, nie? podla mna by fordi nakupujuci vo velkom mohli mat cenu pod maloobchod. naviac niektory predajca oleja vymeni pri nakupe u neho olej zadara... _________________ Toyota Corolla 1.8 Hybrid 122 k, e‐CVT comfort Style Tech, Celestine grey
|
Back to top |
|
 |
|